Oldal kiválasztása

Kaukázusi útinapló II. – Az örmény fájdalom

Az Ébredő nomád

A régió leghíresebb teája: A grúz tea. Grúziában, egy másik fáradt reggelen.

Nehezen keltem ma reggel: hogy lehet 3 órás eltéréssel jetlag-et szerezni? Éjjel négykor még nem aludtam. Otthon akkor csak 1 óra volt. Amikor az ember először megy messzire, akkor valami hatalmas eufória, hogy a problémái és a munkái nem mennek vele. Minél gyakrabban utazol, annál hamarabb érnek utol, én pedig már külön munka-hátizsákot csomagolok minden alkalommal (nem vicc). Lehet, hogy ez a sokak által áhított digitális nomádság.
De amennyire nehéz az a hátizsák, annyira nehezen foglalom össze a mai napot. A barátnőm anyukája ma is terített asztallal várt reggel. A kaukázusi vendégszeretet az valami teljesen más kategória (non plus ultra, de pozitív értelemben) – minden néphez képest. Én meg vétkeztem: hello glutén, hello cukor. De egyszerűen ott van a méltán híres örmény baracklekvár (ilyen a világon még egy nincs, tényleg!), meg a házi kenyér. Gyenge, gyenge ember vagyok.

“És egyszer csak felhangzik, bejárja az egész teret, a fákat, az emlékművet. Olyan fájdalmas, olyan igaz, olyan szívbemarkoló dal, hogy összeszorul a szívem, pedig egy szót nem értek belőle. Minden porcikámat rázza, remegteti a hideg – és még nekem is fáj.”

Az örmény fájdalom

Aztán megindultam. A Genocídium emlékhelyre és múzeumba.

Na, most egy laza tíz perce volt már egy olyan érzésem, hogy rossz irányba megyek, de ugye az ember nem lehet benne egészen biztos, amíg a szomszéd hegy tetején meg nem látja az épületet. A rossz irányba menésnek pedig van egy olyan hátulütője, hogy meg kell fordulni. Szóval fogtam magam és leintettem egy taxit. Nagyfülű-nagymosolyú taxis bácsi mosolyog, nem érti. Nem volt kedvem activityzni, szóval gondoltam fogok valakit, aki megérti, amit mondok. Aztán hamar rájöttem, hogy aki megérti, annak a tarifájában bizony benne lesz az angol-turista felár.
Szóval leintettem a másodikat, és arra gondoltam: csak megoldom. Hirtelen ötletből eszembe jutott, hogy kapjam elő a laza 6 kilós laptopom (ugyanitt, kedves télapó…), amin a lila nefelejcs matrica ott csillog elől. Ez a lila nefelejcs Jereván legrandomabb helyein is megtalálható. Jelképe annak, hogy nem felejtik el a népirtást, illetve felülnézetből az emlékhely is nefelejcs alakú. Rámutattam, tudta.

Egész nagy kerülőt kellett mennünk, elhaladtunk az előtt az útszakasz előtt, ahol múlt évben leintett a rendőr minket és a vámvizsgálatot elkerülve a szállítási díjból fizette ki őt előttünk a taxis. Felnevettem. #csakakaukázusban.

Előítéletekkel mentem az emlékhelyre, mert eddig minden hasonló építményben valahogy távol maradtam lelkileg az eseményektől, vagy propagandát éreztem mögötte. Illetve, hát a szovjet-vasbeton dolgok a maguk egyedülálló gyönyörében elkápráztatnak, de azért mindennek van határa. Az ízlésficamomnak is, legalábbis ebben a témában.
Kiszállok a taxiból. Előttem nagy, fekete kőépület, amiben az eső fehéres vízvájatokat hagyott. Nem találom a bejáratot, pedig előbb mennék a múzeumba, utána az emlékhelyre. Kiderül, hogy csak az emlékhely mellett, egy pincébe belépve lehet bejutni. Már lelkesedem előre (nem).

A nefelejcs, avagy az örmény Holocaust emlékműve

Elindulok hátra, a műemlék felé. Egy széles, kőből kirakott sétányra érkezem. Mindkét oldalon különböző magasságú örökzöld fenyők. Alattuk táblák: melyik diaszpóra, melyik szövetség, melyik állam adta a Holocaust emlékére. Nem találok magyart.
És egyszer csak felhangzik, bejárja az egész teret, a fákat, az emlékművet. Olyan fájdalmas, olyan igaz, olyan szívbemarkoló dal, hogy összeszorul a szívem, pedig egy szót nem értek belőle. Minden porcikámat rázza, remegteti a hideg – és még nekem is fáj.
Előttem egy örmény osztály szedi szét a fehér virágokat, amiket hoztak. Fiatalok. Rám néznek, furcsállnak. Korán van és még csak ennyien vagyunk itt. Én meg picit sem nézek ki örménynek, és egyébként a családomnak meglehetősen kevés (értsd: többnyire semmi) köze volt az örmény történelem e szakaszához, hiszen az anyaországot a 17. században hagytuk el és azóta diaszpórákban éltünk (habár az eredeti származási helyünkön élőket teljesen kiirtották a törökök) . Lemaradok.
Messziről nézem ezt a robosztus épületet. Az emlékmű közepén álló tű az égre mutat. Szerintem már-már vádlón. Maga, a virág alakú építmény pedig ott van mellette, befelé dől, ölel: középen az örökláng. A levegő viszonylag tiszta, lélegeznem azonban mégis nehéz. A távolban látszik az Ararát, a zene pedig csak szól, csak szól. Egészen túlvilági ez a meg nem értett fájdalom, ez az el nem felejthető emlékezés.

“Ki emlékszik ma már az Örményekre?”

Megemlékező diákok az örmény Holocaust emlékművénél.

Amikor beérem az osztályt az emlékmű közepén állnak, az örökmécses körül. A virágokat már letették. A ritmusból és az első két szóból megismerem: a Mi Atyánkat imádkozzák hangosan a mécses körül (ennyit tudok csupán örményül). Már-már szédülök attól az érzéstől, amit ez a hely áraszt magából. Erre számítottam legkevésbé.
Elmennek, és ott maradok egyedül a zenével, a tűzzel, a nefelejcs belsejében. Az egészben az a legfájóbb, hogy az ember érzi: az el nem ismert traumákra nem jön válaszként elfogadás, feloldás, szeretet.

Sok időt töltök egyedül a nefelejcs belsejében, nem is tudom pontosan mennyit. Annyi mindent tudok a saját életemből kapcsolni ehhez az érzéshez, hogy engem is megrémít. Generációs kérdések omlanak rám.
Idővel elindulok a múzeumba. A belgrádi lábficamból adódóan igen esetlenül haladok le a lépcsőn. Amikor megérkezem lentre, elmondják az információn, hogy nem kell fizetni. Egyetlen egy dolgot kérdeznek mosolyogva: honnan jöttem. Felírják.

Hosszú a múzeum, informatív és sokkoló. De nem az információk milyensége miatt sokkoló. A kiállításon elképesztően sok eredeti anyag van kirakva, és a történelmi részletesség átütő erejű. Az egész múzeum arról szól, hogy alátámassza: tényleg megtörtént – s minél pontosabban el akarja mondani, hogy hogyan. Külön szekció van arra, hogy a fényképészek személyét taglalják, hogy leírják, hogy kik, hogyan és miért tudtak róla a kortársak közül. Az ignorancia legmélyebb bugyrai néznek vissza, karöltve a meg nem értettséggel.
A múzeumban maguk a mészárlás-történetek egy szinttel még lejjebb vannak. Amikor onnan feljössz, és rátérsz a jelenlegi, illetve a hatvanas évekbeli helyzetre, lezárásként egy mondat tekint vissza rád egy üres falról, amit nem lehet kikerülni. Hitler szavai, 1930-ból. “Ki emlékszik ma már az Örményekre?”
Itt lesz a legjobban megterhelő. Ahogy rátérsz a mai helyzetre, és összekapcsolod a koncentrációs táborok neveit az aktuálpolitikai eseményekkel: Rakka. Deir-Ez-Zor, Aleppo, Meskene. A másik falon a kulturális hagyományaikat elvesztő, kényszerintegrált árvák képei néznek vissza rád.
Az utolsó teremben csak csend és a vendégfüzet van. Hosszú-hosszú szívszorongató üzenetek a világ különböző diaszpóráiból. Itt azt érzem, hogy nem is tudom, hogy van-e ilyen meg nem értett fájdalom még egy világon, mint az örményeké.

Az örökláng az örmény Holocaust emlékművénél.

Visszamegyek a nefelejcsbe, aztán bemegyek a városba. Visszafelé lehúz a taxis, de ez sem érdekel. Másfél órán át keringek, egyirányú utcákon eltévedek. Végül egy kávé mellett kötök ki.
Nem szeretem Őt idézni, de “Ki emlékszik ma már az Örményekre?”

További

hasonló 

bejegyzések:

Kaukázusi útinapló VI. – A csempész kebab

Sok hagyományban, mondában és hitvilágban meg van az, hogy a vasárnap különleges nap. Az igazság az, hogy mi már rég nem éljük meg a vasárnapot különlegesként. Vannak azonban kivételek…

Kaukázusi útinapló V. – Szabadságom mámorában

Szombat délután hagytam abba; a kirándulásnál. Hazaérve, jobbára az ágy húzott volna, de a barátnőmék keresztelőre mentek és nem akartam otthon maradni egyedül, ezért félholt állapotban összeszedtem magam, hogy a többi barátommal találkozzam a városban.

Kaukázusi útinapló IV. – Garni és Geghard

Három napja azon szórakozom magamban, hogy az összes itteni barátom megfagy és betegséget kap. Jókat röhögök, ők meg hüledeznek, hogy félelmetes, napos 13 fokban én mindig kabát nélkül, de van, hogy ujjatlanban is vagyok.

Kaukázusi útinapló III. – Békét a Kaukázusnak, Uram

Hol is hagytam abba? 5 nappal ezelőtt.
Aznap este, ahogy befejezem a munkát és elindultam haza megcsapott a duduk hangja az Északi Sétányon. Egy öreg bácsi fújta.

Kaukázusi útinapló II. – Az örmény fájdalom

Nehezen keltem ma reggel: hogy lehet 3 órás eltéréssel jetlaggot szerezni? Éjjel négykor még nem aludtam. Otthon akkor csak 1 óra volt. Amikor az ember először megy messzire,